Mi a holisztikus gyógyítás?

A holisztikus gyógyítás azt jelenti, hogy az adott betegségre vagy rendellenességre holisztikus (a teljes egészet vizsgálva) módon keresünk kezelést vagy gyógymódot, és törekszünk a kiegyensúlyozott életre. A holisztikus gyógyítást alapvetően az különbözteti meg az alternatív, a kiegészítő, és az integratív gyógyítástól, hogy nem feltétlenül a fizikai egészségre fókuszál. Mindazonáltal gyakran éppen a fizikai kellemetlenségek azok, melyek arra ösztönzik a beteget, hogy a holisztikus gyógyítást válasszák.

Tény, hogy ha fájdalmunk vagy egyéb fizikai kellemetlenségünk van, akkor azok bizony megkövetelik figyelmünket. Mert hiszen igen nehéz figyelmen kívül hagyni az egyértelműt, különösen ha ez még fájdalommal is jár. A józan ész pedig ilyenkor azt diktálja, hogy kérjünk segítséget. Itt fontos kiemelnünk, hogy a holisztikus gyógyítás nem a hagyományos gyógyítás alternatívája, és gyakran a betegség diagnosztizálásának legjobb módja, ha professzionális orvosi segítséget kérünk.

A holisztikus szemlélet szerint a fizikai betegségek egy nagyobb egyensúlyhiány tünetei, melynek vagy van, vagy nincs kiváltó fizikai gyökere. A holisztikus gyógyításban ez azt jelenti, hogy az adott egyén minden egyes része vizsgálatra kerül, és nem csak a fizikai aspektusok, ahol a betegségek a leggyakrabban manifesztálódnak. A holisztikus gyógyítás tehát nem szolgálhat “sebtapaszként”, vagy egy egyszeri megoldásként. Inkább úgy kell rá tekintenünk, mint egy folyamatos felfedező utazás melyen több választ keresünk, és melyek hozzásegítenek a jobb, egészségesebb és teljesebb élethez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.